Fem våningar sport

Byggnadens storlek är i sig en arkitektonisk utmaning för arkitekten Fredrik Hansson och hans kollegor på Okidoko! Arkitekter AB.

Tanken är att den byggs i anslutning till Blåsåsbergets fot och följer bergets topgrafi successivt. Kompletterande byggnader framför den stora hallen skall ta ner skalan ytterligare mot entrésidan.Yta och struktur på Änglagårdens huvudsakliga volym skall påminna de äldre tegelbyggnaderna å det gamla regemenstområdet.

Änglagården byggs i fem våningar:

  • Plan 0 – I källarplanen ligger en skidsal med ett kilometerlångt skidspår.
  • Plan 1 – Entrén till husets delar och här ligger receptionen med mera. Härifrån nås en fullstor inomhusfotbollshall, två handbollshallar, omklädningsrum, rehabcenter, tvätt, förvaring samt sportshopar och instruktionsrum för IFK:s akademi.
  • Plan 2 – Entrétorg, IFK:s Fotbollsakademi, VIP-avdelningar, konferenslokaler, servering och gym mm. Härifrån kan man följa matcher och aktiviteter i båda hallarna samtidigt
  • Plan 3- disponeras av Änglagårdsskolan. Här kommer det även finnas konferenslokaler med utblickar ner i den stora hallen och även ut över Kvibergsområdet.

Entrétorget och kafé dimensioneras för att klara av stora flöden vid matcher, mässor eller liknande och det finns direkta kopplingar finns till de båda handbolls- och fotbollshallarnas övreläktare. Uteserveringen i sydvästläge är utformad som en läktare med utsikt över en aktivitetsyta för spontanfotboll.

Bilder från Okidoko! Arkitekter AB.

 

 

Dela